Barbati si femei

PSIHOSOCIOLOGUL SERGE MOSCOVICI
Putini romani au lasat urme de nesters in istoria stiintei. Nascut in Romania, Serge Moscovici este unul dintre acestia. Autor al unor teorii de larga circulatie in psihosociologia contemporana, dar si a unei tulburatoare marturii biografice, scrisa cu redutabil talent literar, Serge Moscovici pare interlocutorul ideal pentru schimbarile mari din viata semenilor nostri. Acesta a fost motivul datorita caruia am purtat cateva convorbiri pe tema relatiilor dintre barbati si femei.

DRAGOSTEA LA PARIS. Datorita prezentei sale in operelor create de literati si artisti aici, Parisul are reputatia de oras al dragostei. Dar Parisul de azi nu seamana cu „orasul lupanarelor”, cum il numeste chiar Mihai Eminescu. Am fost intr-o zi in Place Pigalle, ii povesteam psihosociologului. Autocarele pline cu americani stationau pentru ca turistii sa se fotografieze cu locul. Un loc aproape pustiu si… curat. „La suprafata, observa Serge Moscovici. Dar, de fapt, nu mai exista pacat. Societatea este foarte moralista. Morala insa se face acum prin lege.”

DRAGOSTEA DESPRE CARE VORBIM MULT. „Chiar ideea institutionalizarii casatoriei fundamentate pe dragoste este discutabila. Nu cred ca se poate institui ceva stabil, fundamentat pe emotie, pe dragoste. Ca multe alte lucruri, dragostea are un aspect energetic, ciclic, generic. Ca ziua si noaptea, ca toate fenomenele biologice.”

FAMILIA. Parisul insa, ca si celelalte metropole ale lumii, inregistreaza cateva tendinte care modifica si cea mai veche institutie sociala – familia. „Familia este locul de baza unde se stabileau raporturile de autoritate si justitie, precizeaza Serge Moscovici. Regulile casatoriei erau reguli de repartitie ale proprietatii si puterii. Prin familie se producea insertia in societate. In zilele noastre, familia e mai putin importanta. Desi… ramane nevoia de-a avea copii. Legislatia nu mai poate decide aici. Nu putem legifera astfel de lucruri.” Familia si-a pierdut si psihic importanta. „Cred ca utilizarea cea mai importanta a Internetului este aceea de a-ti cauta un partener, opineaza psihosociologul. Multi tineri nu se mai casatoresc. Suntem prima societate in care celibatul este admis.”

„DEMOCRATIZAREA VIETII PRIVATE”. In opinia psihosociologului, aceasta inseamna o schimbare a raporturile dintre copii si parinti, dintre femei si barbati. A aparut dupa 1968-1969 si problema impartirii treburilor gospodaresti. In Statele Unite, bunaoara, se vrea sa se imparta totul – 50%-50%. Faptul a produs schimbari economice, culturale si sociale. In politica se pune problema „paritatii”.
In bistrourile pariziene, plata consumatiei se face… la paritate sau pe rand, de barbat si femeie.

IN CAUTAREA FERICIRII. Parisul este un oras al psihanalizei. Procentul oamenilor care apeleaza la psihanalist sau la diverse psihoterapii este printre cele mai ridicate din lume. „Mass-media, comenteaza Serge Moscovici, spun ca suntem o societate fericita. Daca traim intr-o societate asa de fericita, atunci de ce consumam atatea medicamente, calmante, droguri? Acum nu mai sunt atatea interdictii. De ce apelam la psihanalist?” O alta observatie ce se impune in context este consumul de medicamente pentru a „intra in forma”. „Corpul – explica psihosociologul – a devenit un lucru foarte important in cultura noastra, pentru ca reprezinta aparenta pentru ceilalti. Trebuie sa fii tanar, intotdeauna tanar. Si aceasta cere mult efort si pentru barbati, si pentru femei.” „Nu cred ca dragostea este nevoia fundamentala a oamenilor, incheie interlocutorul. Fundamental este… a exista in societate.” Din bistroul parizian surade, privind lumea strazii: „Voir et etre vu”. Suntem, la randu-ne, priviti de trecatori ca intr-un acvariu: vedem si suntem vazuti.
„Un barbat care iubeste femeile este rareori rigid si insensibil. Isi ingaduie cate un gest neasteptat si chiar generos ca sa guste bucuria de a seduce sau pentru a-si oferi o placere”
„Biologic vorbind, barbatul nu este chiar atat de important. Proba contrarie ar fi ca poate face copii” – Serge Moscovici, psihosociolog

SAVANT FRANCEZ DE ORIGINE ROMANA
Serge Moscovici s-a nascut si a trait in Romania pana in 1947, cand a emigrat clandestin la Paris. Tanarul emigrant a facut diverse munci pentru a se intretine. Dupa studii la Sorbona, a obtinut un doctorat stralucit in psihologie. Autor de studii si teorii de referinta in domeniul psihosociologiei, S. Moscovici este presedinte al Asociatiei Europene de Psihologie Experimentala, director al Laboratorului European de Psihologie Sociala, membru al Academiei Europene de stiinta, Cavaler si ofiter al Ordinului „Legiunea de Onoare”. Dupa 1990 a devenit membru al Academiei din Moscova si membru onorific al Academiei Ungare de Stiinte. Fiul sau, Pierre Moscovici, este raportor pentru Romania al Parlamentului European.

Lavinia Betea
Publicat în Jurnalul Național
15 august 2005